У цій статті ми розглянемо алгоритм обробки ендоскопів та принципи належного догляду для їх безпечної експлуатації. Приділення часу правильному догляду за ендоскопами після кожного застосування має вирішальне значення для їхньої довговічності. І навпаки, нехтування доглядом може призвести до значних витрат на ремонт і не тільки.
жорсткі та гнучкі ендоскопії

У медичних закладах, де виконується жорстка та гнучка ендоскопія, має дотримуватися надійної, якісної та безпечної системи обробки ендоскопів, що зводить до мінімуму ризики інфікування. Для досягнення цієї мети розробляється спеціальна інфраструктура та протокольна документація, періодично проводиться підтримуюче навчання та підвищення кваліфікації медичного та лабораторного персоналу. Обробка ендоскопа - це безперервний процес, всі кроки виконуються один за одним, і вони мають бути ретельно проконтрольовані.

Алгоритм дезинфекції ендоскопів

Очищення, дезінфекція та стерилізація ендоскопічного обладнання пов'язана з деякими складнощами. Частково це пов'язано з тим, що лише деякі жорсткі та гнучкі ендоскопи допускається стерилізувати пором. Натомість їх необхідно стерилізувати з допомогою різних низькотемпературних хімічних процесів.
дезінфекція ендоскопії

Жорсткі ендоскопи, оскільки вони прямі, відносно короткі та переважно металеві, легше чистити та стерилізувати, ніж гнучкі ендоскопи. Однак є ендоскопи, які є тонкими, високоточними та дорогими оптичними інструментами, що вимагають відповідного обігу та застосування спеціальних методів обробки.

Обробка гнучких ендоскопів відрізняється від обробки жорстких ендоскопів та іншого хірургічного обладнання насамперед тим, що гнучкі ендоскопи виготовлені з еластомірних матеріалів і мають безліч порожнин для виконання різних функцій іригації, аспірації, спостереження, висічення, вилучення та інших маніпуляцій. Деякі з цих порожнин надзвичайно малі, що ускладнює їх очищення і дезінфекцію.

З урахування всіх цих чинників, а також з урахуванням того, що одні ендоскопи призначені для стерильних втручань, а інші для нестерильних, треба зробити висновок, що єдиного алгоритму очищення, дезінфекції та стерилізації, що підходить для всіх видів ендоскопів, просто не буває. Завжди уважно вивчайте власний посібник з експлуатації до ендоскопа, з яким збираєтеся працювати, а також безпосередньо інформацію щодо його очищення та обробки.

Відповідно до методологічних рекомендацій та санітарно-епідеміологічних норм обробка ендоскопів проводиться у кілька етапів:

  • Попереднє очищення.

  • Остаточне очищення або ПСО.

  • Дезінфекція високого рівня чи стерилізація.

  • Зберігання ендоскопів.

Таку послідовність дій можна вважати загальноприйнятим алгоритмом обробки, але, як вже було згадано вище, вибір методів обробки та обладнання для дезінфекції ендоскопів, у тому числі їх подальшої стерилізації обумовлений безпосередньо типом приладів.

Попереднє очищення

Попереднє очищення допомагає запобігти утворенню біоплівки, тому дуже важливо розпочати цей процес одразу після вилучення ендоскопічного пристрою з тіла пацієнта. Оскільки час має вирішальне значення у тому, щоб не допустити висихання забруднень, попереднє очищення здійснюється безпосередньо у процедурному чи операційному залі.

В рамках цього етапу треба протерти вставну трубку, очистити канали для повітря/води, змочити в розчині миючого засобу. Під час попереднього очищення обов'язково знімайте всі знімні компоненти (повітряний/водяний/аспіраційні клапани тощо) та обробляйте окремо. Усі місткості для обробки ендоскопів з дезрозчинами мають бути підготовлені заздалегідь.

Очищення гнучких ендоскопів також передбачає проведення візуального огляду та тесту на витік, щоб виявити можливі пошкодження або порушення герметичності. Залежно від типу та комплектації ендоскопа, порядок дій попереднього очищення може бути змінений, наприклад, може знадобитися ручне очищення деяких елементів. І тільки потім потрібна дезінфекція гнучких ендоскопів.

В цей час для миття каналів пристрою на етапі попереднього очищення широко використовують високоефективні автоматичні системи. Різноманітні засоби для дезінфекції ендоскопів також допомагають досягти відмінних результатів за мінімальних витрат часу.

Остаточне очищення

Цей етап може бути поєднаний з процедурою дезінфекції та виконується у такій послідовності:

  • Ендоскоп міститься в розчин мийно-дезинфікуючого засобу.

  • Після завершення часу витримки пристрій витягається з місткості з рідиною і протирається безворсовими серветками.

  • Очищення торців, всіх каналів/клапанів ручним або автоматичним способом.

  • Виконується ополіскування та просушування ендоскопа (всіх елементів).

Додатково рекомендується провести моніторинг очищення через азопірамової проби.

Дезінфекція високого рівня або стерилізація

Цей етап покликаний нейтралізувати умовно-патогенні та патогенні мікроорганізми.

Дезінфекція високого рівня виконується за кілька кроків:

  • Пристрій занурюється в спеціальний розчин, що дезінфікує.

  • Після завершення експозиції з використанням шприца з каналів видаляють дезрозчин.

  • Виконується миття та ополіскування всіх елементів ендоскопа із застосуванням звичайної або дистильованої води (залежно від типу ендоскопа).

Стерилізація жорстких ендоскопів може здійснюватися із застосуванням наступних методів стерилізації:

  • парова;

  • хімічна;

  • газова;

  • низькотемпературна плазмова.

Гнучкі ендоскопи не можна стерилізувати парою, і мало хто з них можна стерилізувати газом або плазмою. Здебільшого випадків для стерилізації гнучких ендоскопів використовуються дезінфектанти з тривалою експозицією.

Пристрої для обробки ендоскопів

Для оптимізації процесу очищення нині розроблені спеціалізовані пристрої та апарати. Застосування такого обладнання значно скорочує та полегшує обробку ендоскопів.

До таких пристроїв належать:

  • ультразвукові очисники;

  • апарати для попереднього очищення ендоскопів;

  • установки для дезінфекції гнучких ендоскопів;

  • мийно-дезінфекційні машини;

  • інші апарати для обробки каналів та комплектуючих.

Якщо ви шукаєте, де купити медичне обладнання в Україні, зверніться до Maestro medical. Ендоскопія – один із наших пріоритетних напрямків. Наші фахівці не тільки допоможуть підібрати та купити ендоскоп, що максимально відповідає вашим потребам, але й розкриють важливі тонкощі роботи, що забезпечують його надійну та зручну експлуатацію.

Comments ()

Головна новина
Товар додано до порівняння