Ця стаття надасть вам всю необхідну інформацію про те, як вибрати УЗД апарат, адже сьогодні важко уявити проведення діагностичних заходів без ультразвукового дослідження. І хоча метод не новий і, можна сказати, добре вивчений, навіть у досвідчених лікарів все ще виникає багато питань, особливо з урахуванням того, що сучасні ультразвукові технології зробили крок далеко вперед.

Ультразвук — найпоширеніший метод візуалізації анатомічних структур тіла у режимі реального часу. Тому питання про те, де вигідно купити УЗД апарат в Україні, залишається завжди актуальним для лікарень, клінік і медичних центрів, що розвиваються. Від технічного оснащення, як і від кваліфікації спеціалістів, залежить репутація закладу.

Щоб визначитися, який апарат УЗД краще підійде для ваших потреб, вам потрібно ознайомитися із загальними принципами їхньої дії та знати, в яких ситуаціях цей медичний пристрій може допомогти у прийнятті правильного клінічного рішення.

Критерій №1 – призначення

Незалежно від типу апарату, всі сучасні ультразвукові системи оснащені датчиком, що складається з матриці п'єзоелектричних елементів, що генерують ультразвуковий хвильовий промінь. Цей хвильовий промінь поширюється і відбивається на різних тканинах та рідинах. Основна мета використання цієї хвилі – виміряти структуру та сформувати зображення, яке можна використовувати для діагностики. Оскільки виникає необхідність досліджувати різні анатомічні області, використовуються різні датчики та функції. Щоб правильно вибрати апарат УЗД, дуже важливо з самого початку визначитися із завданнями та областю застосування.

Навіщо в медицині вживається ультразвук?

  • Дослідження стану різних структур - органів, м'яких тканин та іншого.

  • Оцінювання роботи серцево-судинної системи.

  • Оперативний скринінг у разі травми та ургентних станах.

  • Моніторинг під час пункції, різних діагностичних та лікувальних маніпуляцій.

  • Скринінг вагітності.

Ультразвукова система може використовуватися для отримання зображень або вимірювань різних органів черевної порожнини або тазу, грудної клітки, а також плода, м'язів, сухожилля та кровоносних судин, але варто зазначити, що не всі структури піддаються якісному дослідженню – це пов'язано з наявністю «порожнеч» і характером використовуваних хвиль.

Критерій №2 – вид апарату

В основному, медустанови із загальноклінічною практикою використовують універсальні ультразвукові системи для загальної візуалізації. Однак, якщо у вас клініка або відділення вузької спеціалізації, варто розглянути й інші варіанти. Сьогодні на ринку широко представлені такі види УЗД апаратів:

  • апарати для загальної візуалізації;

  • апарати для кардіології;

  • апарати для акушерства та гінекології.

Критерій № 3 – розмір

Подумайте про простір, який у вас є, та про те, яке місце займе УЗД апарат у вашому кабінеті. Варто зазначити, що розміри апаратів УЗД визначають їхню функціональність. Тут простежується чітка закономірність – що більше розмір, то краще «начинка». За розмірами апарати поділяються на:

  • стаціонарні;

  • портативні;

  • мобільні (на платформі).

Останні є хорошим компромісом між вартістю/портативністю та якістю зображення.

Критерій № 4 – режими

Режим визначає тип зображення, яке показуватися. Найбільш поширені режими ультразвуку та їх застосування:

  • А-режим. Це основний режим, який використовується для вимірювання відстаней.

  • В-режим (яскравість). Забезпечує двовимірне зображення.

  • M-режим. Дає змогу відстежувати та вимірювати амплітуду рухів.

  • Доплерівський режим. Дає змогу аналізувати кровообіг, використовується для аналізу стану серцевих клапанів або васкуляризації певних тканин.

  • Режим еластографії: у цьому режимі можна виміряти твердість (щільність) тканини та діагностувати, наприклад, фіброз.

  • Режим 3D (4D). Цей режим використовується під час дослідження вагітних для отримання тривимірного зображення плода.

Критерій № 5 – датчики

Тип датчика визначає глибину, частоту та якість сканування. Сьогодні розроблено безліч датчиків, але практично всі вони діляться на 3 основні групи:

  • Лінійні датчики. Підходять для судинного доступу, оцінювання невеликих порожнин, дослідження поверхневої тканини легень.

  • Конвексні датчики (криволінійні). Підходять для дослідження органів черевної порожнини, тазу, глибоких тканин легень, використовуються в акушерстві.

  • Фазовані датчики. В основному використовуються у кардіології.

Критерій №6 – розмір екрану

Обставини, у яких використовуватиметься апарат, визначатимуть як набір функцій, а й розмір екрана, необхідний ефективного виконання роботи. Нинішня тенденція до ультрапортативності сильно розвинена для діагностики невідкладних станів, але для загальної клінічної практики краще віддати перевагу екрану більшого розміру.

Критерій № 7 – якість зображення

Такі функції, як посилення контрасту, покращення контурів, кольоровий та енергетичний доплер (за винятком чорно-білих пристроїв) нині є базовими для стандартної комплектації. Але як тільки вам знадобиться додаткова опція, вам доведеться погодитися на додаткові витрати. Цим багато в чому відрізняються УЗД апарати високого класу. Тому, перш ніж додавати будь-які опції, подумайте, чи вони дійсно вам так потрібні.

Критерій № 8 – спеціальне програмне забезпечення

Залежно від спеціалізації лікаря йому можуть знадобитися додаткові можливості для глибокого дослідження складних випадків. Деякі пристрої мають спеціальне програмне забезпечення, яке дає змогу, наприклад, підвищити ехогенність сканера та покращити візуалізацію.

Ви завжди можете купити найкращий УЗД апарат, представлений на ринку, але пам'ятайте, що його використання часто потребує досвіду або проходження спеціальних навчальних курсів.

Критерій № 9 – батарея

Залежно від марки та типу ультразвукової системи, батарея входить до комплекту або не входить. Завжди корисно знати час заряджання та розряджання, якщо немає можливості під'єднати пристрій до електромережі або така можливість не передбачена зовсім. Фактично, в залежності від місця використання, ви можете опинитися без можливості негайної зарядки, у цьому випадку потрібен другий акумулятор. Багато лікарів не вважають цей критерій важливим у виборі, але, як показує практика, він також важливий, як і інші характеристики УЗД обладнання.

Критерій № 10 – вартість

Незалежно від того, чи збираєтеся ви придбати ультразвукову систему або купити медичне обладнання іншого призначення, ціна завжди є важливим фактором. Крім первісної вартості, також треба враховувати обслуговування придбаної техніки, взяти до уваги, скільки коштують витратні матеріали та запасні комплектуючі. Як застереження акцентуємо на тому, що не варто вибирати найдешевший варіант, якщо тільки параметри/функції або максимальна довговічність не такі важливі для вас. Ми завжди готові вам допомогти у виборі апарату з ідеальним співвідношенням ціни, якості та функціональності.



Comments ()

Головна новина
Товар додано до порівняння